Maar wat raar, deze persoon is eventmanager, die zou juist toch heel goed moeten kunnen plannen? Ze is een kei in haar vak, zo ik hoor van haar leidinggevende, maar toch lukt het haar niet de boel eens rustig aan te vliegen. En…. waar ze steeds beter in lijkt te worden is haar collega’s onrust geven.

In één van mijn vorige banen als onderwijzer en studiebegeleider zag je het eigenlijk al ontstaan bij jongeren…. en in deze periode ligt wat mij betreft soms ook wel een mogelijk antwoord . Er zijn nl. redenen dat je ergens niet aan begint, maar dat je het deed omdat het zo moest, maar de motivatie was daar niet altijd. En iet omdat je er geen zin in had (motivatie wordt daarmee nogal eens mee verward), maar omdat je geen intrinsieke reden had ergens meer over te weten, om een actie uit te voeren e.d.

Vragen die je jezelf zou kunnen stellen, als je uitstelgedrag herkent bij jezelf:

Waarom plan ik het niet?
Wil ik dit plannen?
Waarom schuif ik deze klus steeds voor me uit?
Waardoor en/of door wie laat ik me afleiden?

Vooral in de Coronatijd kwam deze vraag veel in mijn praktijk voor. Het alleen thuiswerken gaf bij niet iedereen de stok achter de deur die ze live bij hun collega’s wel hadden….Hier ligt een veelbesproken vraagstuk dat velen worden afgeleid door klusjes in huis die je ziet liggen, kinderen die hulp nodig hebben, een partner die heel luid belt (ook voor zijn werk ). Daar komt naast afleiding zeker een stuk planning en discipline (?!) om de hoek kijken.

Tsja, ik hoor je (oeps, aanname!) denken, ja leuk deze wetenswaardigheid en dat ik niet de enige ben die uitstelgedrag heeft, maar wat moet ik nou? Wees in ieder geval bewust wanneer je iets uitstelt en stel jezelf de vragen in de bovenliggende tekst.

Dubois Organizing houdt zich bezig met de thematiek: mens-werk- privé. Het creëren van meer rust, een gezonde en overzichtelijke werkomgeving, burn-out klachten, kans op verzuim, balans tussen werk en privé, teveel stress ervaren, kwaliteiten benutten en valkuilen herkennen van jezelf en van collega’s, zijn topics waar zij veel ervaring mee heeft.

 

Ik heb nog vragen