We helpen statushouders met informatie en ondersteunen hen bij het vinden van hun weg naar een zelfredzame toekomst. Samen zetten we een stip op de horizon en kijken welke stappen nodig zijn om daar te komen. Bedrijven die statushouders in dienst nemen worden ook door Wess begeleid. We fungeren als klankbord en denken mee, om te zorgen dat de samenwerking goed verloopt.

WESS zet zich in om statushouders die in Lopik en IJsselstein wonen aan duurzaam (betaald ofonbetaald) werk of een bijbaan te helpen en/of te begeleiden naar een studie of werkstage in hun eigen vakgebied.
We zijn behulpzaam met het bouwen aan een eigen netwerk van Nederlanders die hen op hun specifieke vakgebied of interessesverder kunnen helpen.
We verbinden statushouders die (nog) niet klaar zijn voor de arbeidsmarkt aan ketenpartners die hen verder kunnen helpen met taal, vrijwilligerswerk en taalstage.
We streven hogere zelfredzaamheid voor gezinnen na. Met alleen één vande gezinsleden uit de bijstand halen zijn we er nog niet.
Wij helpen statushouders die:
-De Nederlandse of Engelse taal redelijk beheersen opminimaal A2 niveau.
-Gemotiveerd en bereid zijn te willen werken en leren 
-De Nederlandse taal goed willen leren spreken
-Het vermogen en de wil hebben zich aan te passen en openstaan voor de Nederlandse werkcultuur

Wij geven bij een tegenslag niet op en proberen bij problemen goed te signaleren wat er aan de hand is. Het doel is altijd om een stap verder te komen, met als uiteindelijk doel werk of opleiding. De weg ernaar toe mag ook kronkelen als dat nodig is om praktische redenen of om tot inzichten te komen.

De werkcoach van WESS en de rol die ik uitvoer is pragmatisch, flexibel en creatief. Ik begrijp de behoeften en belangen van zowel de werkgever als van de statushouder, streeft naar een win-win en ben een goede verbinder. Ik denk out of the box en levert altijd maatwerk. De werkcoach is altijd bereikbaar voor de statushouder en het gezin tijdens de begeleidingsperiode, maar ook als de statushouder eenmaal aan het werk of studie is. Zoekt op een creatieve manier naar mogelijkheden om een stap verder te komen, gaat mee naar opendagen, leert de statushouder over de Nederlandse werk/studie cultuur, helpt met LinkedIn profiel, cv, inschrijven opleiding en gaat mee naar sollicitatie gesprekken.

DeWerkcoach laat pas los als de statushouder zelfredzaam is, ook als hij/zij al uit de bijstand is. De werkcoach helpt bijvoorbeeld met het uitrekenen van toeslagen, bij vragen over loon, cultuur, aanvragen studie en als er tegenslag is. De werkcoach blijft waakzaam en helpt om de communicatie tussen werkgever/school en werknemer/student zo goed mogelijk te laten verlopen. Met maatwerk werk je aan duurzame uitstroom met meer kansen en levensgeluk. Simpelweg omdat de nieuwkomer iets kan doen wat zo dicht mogelijk bij zijn of haar wensen of passie ligt.

"Successen zijn vaak verbonden aan ondoorgrondelijke, persoonlijke, toevallige en contextspecifieke factoren.
Er speelt meer mee dan met het blote oog waarneembaar"*
*deel van citaat uit “Transitie in de thuiszorg”

Voor vragen/info aangaande WESS?
Mail naar karen@wess.work
Bel naar : 06-81944270