Ga aan de slag als je niet lekker in je vel zit

Afgelopen maand kwam Nicole bij mij in de praktijk…
De hulpvraag ontstond uit het feit dat ze geen overzicht meer had in haar taken.
Het zweet brak haar regelmatig uit: had ze de mail nu wel/niet verstuurd?
Was ze nu gek aan het worden, ze had altijd een top geheugen gehad!
Op het werk stond ze altijd bekend als vraagbaak, ze stond voor iedereen klaar.
Maar gisteren vroeg collega Robbie of ze nog even de mail kon doorsturen over de presentatie van morgen….’Ja hoor, geen probleem, ik doe het direct even!’ had ze geantwoord.
Maar helaas, na 30 minuten graven en spitten en haar mailbox kon ze het gewoonweg niet vinden!
Ze werd er zo ontzettend onzeker van…want het overkwam haar de laatste maanden meer….ze werd ook bekaf van al die mensen om haar heen die haar hulp nodig hadden! Terwijl ze het voorheen altijd zo fijn vond als collega’s om haar hulp vroegen. Ze voelde zich gewaardeerd en nu was ze alleen maar geïrriteerd! Wat was er aan de hand?

Ze werkte al lang bij dit bedrijf, de cultuur veranderde, voorheen had je tijd voor een collegiaal praatje, werd er naar je geluisterd, wist je van elkaar hoe het ging. Dat is niet meer…zou ze nog wel op haar plek zitten?  Zou ze niet eens een deurtje verder moeten kijken? 
Was dit eigenlijk wel wat ze wilde. Tjee, ook hier werd ze onzeker van…de onzekerheid groeide haar letterlijk boven het hoofd, met als gevolg: HOOFDPIJNEN! MOE! NEERSLACHTIG!
Na wikken en wegen besloot ze zich een paar dagen ziek te melden…haar leidinggevende was respectvol en toonde begrip. Na een paar dagen belde hij haar om te vragen hoe het met haar ging…
Ze knapte, ze brak…het huilen hield niet op. In overleg met haar leidinggevende en bedrijfsarts werd ze aangemeld voor een coachingstraject. Na een aantal sessies waarin we o.a. haar behoeften, prioriteiten, haar strategieën hadden uitgewerkt, was ze heel stellig: Ze zat heerlijk op haar plek bij de huidige werkgever, ook was er geen sprake van burn out, stress of wat dan ook!
Dat was een fijne conclusie, we gingen verder aan de slag met de lichamelijk signalen die ze kreeg, op welke momenten deze ontstonden en wat har gevoelens hierbij waren…
Ze pakte alles enthousiast op en het hielp enigszins, maar toch, de lichamelijk signalen bleven niet uit. De stap naar de huisarts zou nuttig zijn, de klachten die ze had, hadden veel overeenkomsten met overgangsklachten…huh, maar ze was nog maar net 45!

Maar let op, de feiten op een rij:
De overgang is een natuurlijke periode in het leven van een vrouw. Het is de overgang van vruchtbaar zijn naar niet meer vruchtbaar zijn. Uiteindelijk wordt u niet meer ongesteld. Vaak worden ‘overgang’ en ‘menopauze’ door elkaar gebruikt. Toch is het niet hetzelfde: De menopauze is uw laatste ongesteldheid. Gemiddeld is dat bij vrouwen als ze 51 jaar zijn. Rokers hebben de laatste ongesteldheid vaak zo’n 2 jaar eerder. De overgang is de hele periode om de laatste ongesteldheid heen.
De overgang kan beginnen tussen uw 40e en 60e jaar. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, al voor ze 40 jaar zijn.

Na het bezoek aan de huisarts werd het vermoeden bevestigd, ze was inderdaad, in haar eigen woorden; zo eentje die vroeg in de overgang zat, lekker dan!

Het vloog haar aan, maar tegelijkertijd gaf het ook duidelijkheid…naast de begeleiding van de praktijkondersteuner zijn we in het traject verder gegaan om het bespreekbaar te maken en hoe ze e.e.a. kon aanvliegen (‘de opvliegers’ had ze nog niet echt last van, dus deze term konden we inzetten😊…). Ze wilde met het zelfvertrouwen dat ze voorheen had weer positief aan het werk gaan… daar heeft ze tijdens en tussen de sessies door hard voor gewerkt i.c.m. met ACT therapie, gespreksvoering en praktische tools en tips…het proces van de overgang gaat door maar het ermee omgaan en het begrijpen geven meer rust en vertrouwen….


Wil je hier meer over weten, over werken in de overgang en de symptomen de baas te zijn?
Dan is het boek ‘Alles over werken in de overgang’ van Saron Petronilia een welkome aanvulling.


Wil je eerst meer in jouw eigen omgeving doen middels een online methode met ondersteuning van audio, recepten en yoga oefeningen, dan zou je hier ook naar kunnen kijken…’Overwin je overgang’ (vooral herkenbare verhalen en adviezen, lay out van deze website even doorheen kijken, maar ebook is moeite waard)
Kom je er niet uit, raadpleeg een coach die ervaring op dit gebied heeft of een overgangsconsulent!